Followers

Thursday, January 20, 2011

Elak kerja di tempat arak: S'gor peruntuk RM10 juta

Kerajaan negeri Selangor mengumumkan peruntukan RM10 juta bagi membantu umat Islam yang terbabit dengan urusan penjualan arak mencari pekerjaan alternatif, kata exco kerajaan negeri, Yaakob Sapari.

NONE“Menerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Usahawan, wang tersebut akan digunakan untuk menawarkan mereka latihan keusahawanan dan bantuan modal bagi memulakan perniagaan.

“Antara sektor perniagaan yang ditawarkan bantuan modal adalah kecantikan, jahitan, masakan, membaiki telefon bimbit dan lain-lain,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut beliau, larangan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dalam menguatkuasakan Enakmen Jenayah Syariah Selangor yang menghalang umat Islam melibatkan diri dalam urusan penjualan arak merupakan satu langkah untuk membendung mereka daripada terjerumus kepada pekerjaan yang tidak halal.

“Enakmen tersebut juga menggesa agar umat Islam supaya memilih pekerjaan yang memberikan rezeki yang lebih berkat.

NONE“Kerajaan negeri merasa simpati kepada umat Islam yang berkerja di premis-premis seperti kilang arak, kelab malam dan premis-premis yang melibatkan arak dalam sektor pekerjaan mereka.

“Justeru, kerajaan negeri telah memperuntukan RM 10 juta untuk membantu mereka untuk memilih pekerjaan alternatif yang lebih lumayan dan berkat,” katanya.

Menurut Yaakob, mereka yang berminat boleh terus ke Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN), Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam untuk memohon bantuan berkenaan.

Sumber: http://www.malaysiakini.com/news/153835

Ulasan:
Langkah dan usaha ini sesuatu yang harus dipuji. Hal ini kerana sebagai umat Islam hendaklah mempastikan agar sumber rezeki adalah halal dan diredhai Allah. Sabda nabi SAW bermaksud: 'Setiap daging (tubuh manusia) yang tumbuh dari sesuatu yang haram, maka nerakalah yang selayak baginya'. Oleh yang demikian, diharap umat Islam yang sedang bekerja dengan pekerjaan yang haram seperti di industri arak, judi dan sebagainya segera berhenti kerja dan mencari pekerjaan lain. Moga peruntukan yang disediakan oleh Kerajaan Negeri Selangor sedikit sebanyak dapat membantu . Bukan itu sahaja, malahan orang Islam yang berpangkat besar yang terlibat sebagai pengerusi ke, penasihat ke atau apa sahaja yang berkaitan dengan arak dan judi, mestilah melepaskan jawatan mereka dengan segera. Janganlah 'gelap mata' dengan wang yang akhirnya menghumbankan diri kepada kemurkaan Allah. Selain itu, mereka yang terlibat dengan pekerjaan halal, janganlah sesekali mencampur-adukkan dengan yang haram seperti rasuah, penipuan, riba dan sebagainya. Moga sumber rezeki yang diperoleh benar-benar halal serta mendapat keredhaan di sisi Allah.

1 comment:

  1. kalau aim gmbar lepas tuu belakang gmbar kita tu ada botol2 arak, agaknya haram tak eh kalau guna gmba tu jd profile picture ke laman sosial :)

    ReplyDelete